Оголошено лауреатів Нобелівської премії з економіки 2021 року

11 жовтня Шведська королівська академія наук оголосила лауреатів Нобелівської премії з економіки 2021 року. Ними стали троє дослідників ринку праці із США.

Нобелівська премія з економіки офіційно є Премією Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля. За весь час існування премії її лауреатами стали 86 людей.

За внесок у дослідження економіки праці половину нагороди отримає американський науковець канадського походження Девід Кард, професор Каліфорнійського університету в Берклі. Він аналізував, як зміни на ринку праці впливають на мінімальні зарплати, імміграцію і освіту. 

Другу половину премії вручать американцям Джошуа Ангрісту, професору МТІ, і Гвідо Імбенсу, професору Стенфорда, «за внесок у методологію аналізу причинно-наслідкових зв’язків», яка нині широко використовується дослідниками, котрі працюють з даними спостережень.

Як заявила королівська академія, лауреати надали економічній науці «нові знання про ринок праці та продемонстрували, які висновки щодо причин та впливу може бути зроблено з експериментів у природних умовах», а «їхній підхід було поширено й на інші галузі, він здійснив революцію в емпіричних дослідженнях».

Традиційно премії вручаються лауреатам на урочистій церемонії в грудні, проте другий рік поспіль заходи скасовують через пандемію коронавірусу. Незважаючи на це, все ще жевріє надія, що вручення премії відбудеться наживо в Осло, але остаточне рішення Нобелівський комітет оголосить у середині жовтня. 

Твіт про цю подію офіційного акаунту The Nobel Prize можна знайти тут.