Як методологія оцінки вартості земель сільськогосподарського призначення відображає врожайність

Кабмін затвердив нову уніфіковану методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок, і фахівці нашої кафедри математичного моделювання та аналізу даних разом з партнерами по проєкту NASA LCLUC із університету Меріленду проаналізували, як методологія оцінки вартості земель сільськогосподарського призначення за новим законодавством відображає врожайність на рівні сільських рад.

Дослідження показує, що з врахуванням впливу сучасних сільськогосподарських практик та зміни клімату є потреба у перегляді коефіцієнтів обрахунку вартості сільськогосподарських земель для кращого відображення реальної продуктивності полів, що допоможуть підвищити економічний потенціал сільського господарства в країні та ефективність заходів боротьби з опустелюванням.

Аналіз між врожайністю сільськогосподарських культур та показниками бонітності ґрунту проводився з використанням трьох основних джерел даних. Перший — це офіційна статистика врожайності сільськогосподарських культур, яку надає Державна служба статистики України за 2016–2018 роки. Другим джерелом даних є геопросторова карта ґрунтів України, яка базується на даних національного атласу ґрунтів України. Третє джерело — карта природно-сільськогосподарського району. Використовуючи ці карти з відомими значеннями бонітету для кожного типу ґрунтів, ми створюємо карти бонітету для України. Подальший аналіз цих продуктів проводився з використанням статистичних методів регресійного аналізу та кореляційного аналізу.

Читайте детальніше у статті «Is Soil Bonitet an Adequate Indicator for Agricultural Land Appraisal in Ukraine?», опублікованій в міжнародному науковому журналі «Sustainability» видавництва MDPI.