Штучний інтелект, який здатен з’ясовувати провину та висувати обвинувачення з точністю у 97%. Китайські вчені створили робота-прокурора

Як повідомляє видання The Korea Times, вченим вдалося «навчити» штучний інтелект з точністю 97% визначати чи особа винна у вчиненні злочину. Для цього використали понад 17 тисяч справ, які були розглянуті в судах у проміжку між 2015 та 2020 роках. 

«Система до певної міри може замінити прокурорів у процесі прийняття рішень», – пише професор Ші Йонг з колегами у своїй публікації для китайського наукового журналу Management Review.

Крім цього, нова технологія здатна трансформували людську мову у зрозумілий для комп’ютера алгоритм. Водночас вона не потребує багато місця – систему можна встановити на персональний комп’ютер.

При цьому не всі прокурори схвально оцінюють нову технологію. Один з прокурорів з міста Гуанчжоу каже, що він має застереження щодо використання штучного інтелекту.

«Точність в 97% може бути високою з точки зору технологій, але завжди існує ризик помилки, – каже прокурор, – хто нестиме відповідальність у випадку помилки? Прокурор, машина чи розробник алгоритму?»