NASA запускає новітню систему моніторингу небезпечних космічних об’єктів

На сьогодні виявлено майже 30 тисяч так званих навколоземних астероїдів. Деякі з них можуть становити загрозу для Землі й існує ненульова вірогідність їхнього зіткнення з нашою планетою, тому моніторинг їхніх орбіт – це життєво важлива справа.

Сучасні телескопи щорічно виявляють близько 3 тисяч нових навколоземних астероїдів й ця цифра постійно зростає. Через це NASA потребує ефективної операційної системи, яка б могла швидко вираховувати орбіти таких космічних тіл. І такою системою стане Sentry-II.

Перша версія оперативного забезпечення Sentry є доволі потужною системою. Використовуючи математичні алгоритми, «Сторожовий» розраховував ймовірну орбіту астероїда на наступні 100 років й давав прогноз ризику зіткнення із Землею. Це оперативне забезпечення враховувало безліч гравітаційних взаємодій астероїда, щоб розрахувати його орбіту. Й у цьому крилася проблема – на космічні тіла впливає не лише гравітація.

Детальніше за посиланням.

Сподіваймося, що Sentry-II виправдає усі покладені на нього надії та допоможе вберегти нашу цивілізацію від гіпотетичної катастрофи.