Участь в міжнародній науковій конференції DESSERT’2022

 

9-11 грудня 2022 року викладачі і студенти кафедри презентували результати своїх досліджень на міжнародній науковій конференції DESSERT’2022  (12th International IEEE Conference Dependable Systems, Services and Technologies).
Завідувачка кафедри Наталія Куссуль виступала з темою “Великі супутникові дані та штучний інтелект для продовольчої та екологічної безпеки” на пленарній секції “Big Data and Big Safety”, де висвітлила важливість використання штучного інтелекту до супутникових даних для моніторингу земного покриву для економіки держави, особливо під час війни, коли немає можливості отримати інформацію з окупованих територій.
 

В межах спеціальної секції “Великі геопросторові дані на шляху до безпеки України та її європейської інтеграції”, яку очолили професор Андрій Шелестов та професор університету Меріленду Сергій Скакун представили доповіді студенти і викладачі кафедри.
Спеціальна сесія присвячена сучасним методам і технологіям оцінки продовольчої та екологічної безпеки на основі супутникових та геопросторових даних, включаючи оцінку збитків від війни.

Студент 4 курсу групи ФІ-91, учасник гуртка з прикладної математики Володимир Кузін презентував доповідь “EO4UA initiative: scientific European Support of Ukrainian scientific community“, де висвітлив технічну сторону роботи в межах ініціативи EO4UA. Зокрема, можливості доступу до супутникових даних та роботу з ними у хмарній платформі CREODIAS компанії CloudFerro.

Студентка 4 курсу бакалаврату Софія Дрозд виступила з темою “Detection of war-damaged agricultural fields of Ukraine based on vegetation indices using Sentinel-2“, де розповіла про розроблений алгоритм пошуку кратерів від бомб на основі вегетаційних індексів за супутниковими даними Sentinel-2.

Професор Андрій Шелестов виступив з темою “OCRE project: consortium, main goals, approaches and opportunities“, розповів історію започаткування проєкту OCRE, в межах ініціативи EO4UA, висвітлив основні ідеї та напрямки роботи. Отримання проєкту OCRE стало можливим для України завдяки Україно-німецькому центру ключових компетенцій AIDATI, оскільки Україна не є членом Європейського космічного агенства і не може отримувати такий проєкт напряму. Тому проєкт OCRE для України це величезний крок вперед для розвитку науки у сфері супутникового моніторингу.
 
Асистентка кафедри Ганна Яйлимова в роботі “Analysis of Cultivated Areas in Ukraine During the War” розповіла про зміни загальних посівних площ у 2022 році по території України, які визначені завдяки отриманим картам земного покриву з використанням нейромережевих алгоритмів до часових рядів супутникових даних.
 
Також доповідь на тему “High-Impact hot spots of land cover land use change in Ukraine” презентував Сергій Скакун, професор університету Меріленду, де  представив результати проєкту моніторингу земного покриву на сході України з використанням нейромережевих алгоритмів u-net до супутникових даних дуже високого просторового розрізнення.