Відбулась 12-та щорічна координаційна зустріч регіональних офісів підтримки UN-SPIDER

14 – 16 листопада 2022 року у Відні відбулась 12-та щорічна координаційна зустріч регіональних офісів підтримки UN-SPIDER, де Україну представляли співробітники кафедри математичного моделювання та аналізу даних – проф. Наталія Куссуль та асистентка Ганна Яйлимова.

Програма ООН з використання космічної інформації для боротьби зі стихійними лихами та реагування на надзвичайні ситуації  (the United Nations Platform for Space-based Information for Disaster anagement and Emergency Response – UN-SPIDER) спрямована на тісну співпрацю регіональних та національних експертних центрів з використання космічних технологій у боротьбі зі стихійними лихами та сформували мережу регіональних офісів підтримки (Regional Support Offices – RSO) для скоординованого здійснення заходів програми у відповідних регіонах.

Україна увійшла у програму UN-SPIDER з 2011 року та активно продовжує працювати в напрямку використання космічної інформації для виявлення та бородьби зі стихійними лихами. Зокрема, на зустрічі були представлені результати, які були отримані на основі створених карт класифікації за історичні роки у порівнянні з цьогорічною картою класифікації. Основним висновком є зменшення посівних площ по Україні на 10% у порівнянні з попередніми роками. Також наведені результати моніторингу пожеж у природних екосистемах та заповідниках України.

Представлено алгоритм пошуку вирв від снарядів та бомб на сільськогосподарських полях, який розроблено командою спільно з інститутом космічних досліджень НАНУ та ДКАУ. В межах даного алгоритму використовуються полігони сільськогосподарських полів, які створені в межах ініціативи EO4UA (ініціатива для підтримки науковців України, яка започаткована польською компанією CloudFerro та Joint Research Center).

Наразі програма UN-SPIDER наразі має 27 регіональних офісів підтримки (RSO), розташованих у різних регіонах, і два нових RSO, які очікують на приєднання до мережі. Ці RSO беруть участь у підтримці заходів UN-SPIDER, таких як технічна консультативна підтримка, швидке картографування під час реагування на надзвичайні ситуації, підготовка конкретних публікацій і вмісту для порталу знань, а також внесок або співорганізація семінарів і конференцій UN-SPIDER.