Виступ Софії Дрозд на Virtual General Assembly

1 лютого 2022 року Софія Дрозд, студентка Фізико-технічного інституту НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», активна учасниця проєктів Національного фонду досліджень, Світового Банку та e-shape, виступила з доповіддю «Прогнозування врожайності основних сільськогосподарських культур України» на міжнародній конференції Virtual General Assembly.

Як відомо, аграрний сектор сильно впливає на фінансове становище України, а неврожаї б’ють по економіці, спричиняючи затяжні фінансові кризи. На щастя, сучасні математичні методи дозволяють прогнозувати врожайність. Зокрема, важливу роль у прогнозуванні відіграють супутникові джерела, з яких можна отримати інформацію про властивості ґрунту. Наприклад, індекс рослинності NDVI.

У своїй роботі Софія представила результати кореляційного та регресійного аналізів для прогнозування продуктивності землі під основні ярові культури України в Київській області на основі вегетаційного індексу, отриманого дистанційним зондуванням, та погодних даних для весняно-літньої рослинності.

Крім представлення результатів аналізу, також було продемонстровано програмне виконання дослідження та показана робота написаної програми на реальних даних у реальному часі. На вході надавались дані про індекс рослинності NDVI та погодні умови, а на виході за кілька хвилин з’являлась річна спрогнозована продуктивність землі на основі двох моделей – тільки на основі індексу рослинності NDVI та комбінації індексу рослинності. Для кожної культури було визначено найбільш впливові місячні температури та опади. Загалом результати виявились непоганими. Похибка моделі тільки на основі NDVI для кожної культури не перевищувала 32%, а комбінованої моделі – 10%.

Загалом, Софія зазначила, що цю програму можна використовувати не лише для Київської області, а й для будь-якого регіону. Крім того, надалі планується проводити прогнози не лише на великих територіях, а й на окремих полях. Таким чином, використовуючи розроблену програму, будь-який фермер зможе спрогнозувати врожайність на своєму полі і, відповідно, вибрати найкраще місце для посіву культури. В результаті, програма має потенціал і може бути використана на практиці для зниження ризику посівів.

Бажаємо Софії Дрозд успіхів на майбутніх міжнародних конференціях!