Оцінені збитки сільськогосподарських культур від війни за супутниковими даними

Спільно з колегами зі Світового Банку та Joint Research Center співробітники кафедри математичного моделювання та аналізу даних оцінили прямі та непрямі втрати від російської війни на площі сільськогосподарських посівів, а також очікуваний врожай озимини в Україні. На основі супутникових даних визначено прямі пошкодження сільськогосподарських полів, побудовано моделі машинного навчання для визначення площ посівів.

Потенційну врожайність оцінено на основі вегетаційних індексів та регресійного аналізу. Враховуючи втрату територій та зниження інтенсивності вегетації в зонах бойових дій, втрати врожаю озимини за нашими оцінками цьогоріч складуть понад 20% за умови повноцінного збору та належного транспортування вражаю на неокупованих територіях.

До підготовки матеріалів, на основі яких обраховували регресії та робились оцінки збитків, були залучені студенти кафедри математичного моделювання, зокрема і учні літньої школи, яка розпочалась 8 липня на базі кафедри математичного моделювання та аналізу даних НН ФТІ НТУУ “КПІ”, спільно з Університетом штату Меріленд (США), Університетом прикладних наук Анхальта (Німеччина), в співпраці з представниками Національного університету “Київо-Могилянська академія”.

Детальніше читайте за посиланням.