Відбувся вебінар за проєктом e-shape “EO in support of agricultural activities: new horizons”

9 червня 2022 року відбувся вебінар за міжнародним проєктом e-shape “EO in support of agricultural activities: new horizons”, де учасники презентували свої напрацювання в межах відповідних пілотів. Зокрема, проф. Наталія Куссуль представила проміжні результати роботи української команди за пілотом 1.6,  в межах якого учасники оцінюють індикатор цілі сталого розвитку 2.4.1 «Частка сільськогосподарських площ під продуктивним та сталим сільським господарством» та 15.3.1 «Частка деградованої землі від загальної площі землі» на хмарній платформі CREODIAS та на основі аналізу часових рядів супутникових часових та карт класифікації земного покриву.

З початком війни створено міжнародну ініціативу Earth Observation for Ukraine (EO4UA), початкові результати в межах якої також були представлені на вебінарі. Зокрема, це оцінка посівних площ по всій території України за кілька років поспіль з оцінкою окупованих сільськогосподарських земель та оцінка посівних площ озимих культур у 2022 році. В межах даної ініціативи створено геопортал, на якому у відкритому доступі будуть висвітлені результати роботи ініціативи.

Окрім напрямків по моніторингу цілей сталого розвитку, які зазначені основними в межах пілоту, проведено також аналіз збитків сільськогосподарських територій на основі супутникових даних за період воєнних дій у 2022 році на території України з використанням хмарної платформи та обчислювальних ресурсів CREODIAS.

З повним записом вебінару можна ознайомитись за посиланням, а презентація українського пілоту розпочинається на 31 хвилині відео.