Відбулась щорічна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Теоретичні і прикладні проблеми фізики, математики та інформатики»

Відбулась щорічна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Теоретичні і прикладні проблеми фізики, математики та інформатики» на базі Навчально-наукового Фізико-технічного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського.

На конференції виступали студенти зі своїми напрацюваннями та науковими темами, шлях до яких вони розпочали в нашому університеті. Особливу увагу приділимо секції «Математичне моделювання та аналiз даних», яка цьогоріч зібрала найбільшу кількість доповідей та висвітлює тематичні напрямки та діяльність кафедри математичного моделювання та аналізу даних.

Окрім наукової роботи на кафедрі, студенти вправно застосовують свої напрацювання в межах міжнародних проєктів Світового Банку, нової ініціативи Earth Observation for Ukraine (EO4UA) з використанням хмарної платформи CREODIAS, а також в межах українських проєктів за підтримки Національного Фонду Досліджень України. Зокрема, нашим відмінником Олегом Шкаліковим висвітлена перспективна тематика використання генеративно-змагальних мереж, яка використана для покращення якості сегментації супутникових знімків у задачі класифікації міноритарних сільськогосподарських культур, результати яких будуть використані в проєкті Світового Банку для України.

З початком війни утворилась ініціатива EO4UA, яка на меті має підтримку українських науковців та аналіз втрат сільськогосподарської продукції від воєнних дій. В межах даної ініціативи Софія Дрозд оцінила температурні щорічні сумарні показники для оцінки подібності кліматичних умов для сільськогосподарських культур.

В межах проєкту «Геопросторові моделі та інформаційні технології супутникового моніторингу проблем розумного міста» Національного фонду досліджень України Олена Залєська проаналізувала регресійні моделі для моделювання якості повітря за основними показниками (PM2.5).

Також наші студенти навчаються за дуальною освітою з партнерами університету Samsung R&D, що також приводить до чудових результатів. Зокрема, Олена Колодяжна представила свою роботу про порівняння методів створення стереозображень.

Також до роботи секції конференції приєднались студенти інших факультетів, які з радістю поділилися своїми напрацюваннями щодо застосування нейромережевих алгоритмів.

З усіма тезами конференції можна ознайомитися в електронному вигляді у збірці матеріалів конференції за посиланням. Відео-запис роботи секції «Математичне моделювання та аналiз даних» можна переглянути на нашому каналі Youtube за посиланням.

Кого зацікавила подібна наукова діяльність, кого цікавить робота в реальних міжнародних проєктах та за дуальною освітою зі світовими лідерами та відомими компаніями – кафедра математичного моделювання та аналізу даних ФТІ запрошує на навчання бакалаврів, магістрів за освітньою програмою “Математичні методи моделювання, розпізнавання образів та комп’ютерного зору”, а також аспірантів за спеціальністю 113 Прикладна математика. Опис освітніх програм шукайте за посиланням.