Участь в міжнародній конференції з супутникового моніторингу AGU22 (США)

Спільна доповідь науковців кафедри математичного моделювання та аналізу даних (Наталія Куссуль, Андрій Шелестов) та колег з університету Меріленду (Леонід Шуміло, Сергій Скакун) представлена на найбільшій конференціі США з супутникового моніторингу AGU Fall meeting 2022.
 
Україна як член Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі розпочала створення спеціальних природоохоронних територій з 2000 року в рамках Глобальної Смарагдової мережі. З того часу було досягнуто значного прогресу в імплементації природоохоронного законодавства та політики, що дозволило зберегти рідкісні місця існування деяких видів флори та фауни.
 
Однак події початку російського вторгнення в 2014 році порушили зусилля з відновлення і збереження природи в Україні. Як наслідок, значна частина Смарагдової мережі, що розташована на сході України та в Криму, опинилася під російською окупацією.
 
На підконтрольних Україні територіях постійно впроваджувалася відповідна політика збереження, і темпи лісовідновлення зросли до 1,19 ± 0,18 тис. га/рік. Однак на територіях під російською окупацією відсутність належного управління призвело до того, що темпи вирубки лісів становили -1,23 ± 0,15 тис. га/рік, що відповідає майже 25% загальної втрати лісів протягом 7-річного періоду з моменту початкового вторгнення.
 
Дослідження фахівців висвітлює чутливість екосистеми до наслідків війни, а також виявляє вплив збройних конфліктів на екологічну політику та управління в галузі охорони довкілля.