Представлено наші роботи на міжнародній конференції IGARSS 2024

Професор нашої кафедри Андрій Шелестов та магістерка 1 курсу навчання Софія Дрозд представили 4 наші роботи на 2024 IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS 2024), що відбувся 7-12 липня 2024 у Афінах, Греція.

Дві роботи на тему «Features’ Selection for Forest State Classification Using Machine Learning on Satellite Data» (автори Yevhenii Salii, Volodymyr Kuzin, Alla Lavreniuk, Nataliia Kussul) та «A multimodal dataset for forest damage detection and machine learning» (автори Hanna Yailymova, Bohdan Yailymov, Yevhenii Salii, Volodymyr Kuzin, Andrii Odruzhenko, Serhii Sydorenko, Andrii Shelestov, Nataliia Kussul), були виконані в межах проєкту HORIZON Europe “Satellites for Wilderness Inspection and Forest Threat Tracking” (SWIFTT) та присвячені використанню машинного навчання на інженерії ознак для визначення пошкоджених лісів за супутниковими даними, а також формуванню набору даних на основі якого проводилися дослідження.

Роботу на тему «Flooded areas monitoring below the Kakhovka Dam based on machine learning and satellite data» (автори Bohdan Yailymov, Hanna Yailymova, Nataliia Kussul, Andrii Shelestov) було присвячено моніторингу затоплених територій внаслідок пошкодження Каховської ГЕС з використанням машинного навчання та супутникових даних. Загалом ідентифіковано, що було затоплено 47 тис. га станом на 9 червня 2023, з яких 1.67 тис га – сільськогосподарські землі та 1.85 тис га – міста. Такі оцінки стали можливими з додатковим використання карт земного покриву, яку ми будуємо щороку! Дана робота проведена в межах проєкту Інформаційні технології геопросторового аналізу розвитку сільських територій і громад (МОН), що фінансується за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій Горизонт 2020”.

Також на конференції було вперше апробовано роботу в межах проєкту Horizon Europe project ”U CAN Towards Carbon Neutrality of Ukrainian Cities” на тему «Assessing Ukraine`s solar power potential: a comprehensive analysis using satellite data and fuzzy logic» (автори Sofiia Drozd, Nataliia Kussul), в межах якої з використання різнорідних геопросторових даних та машинного навчання створено карту придатності землі для встановлення сонячних електростанцій. Отримані результати показали, що більше половини  території України мають високий рівень придатності для сонячних електростанцій, особливо в південних та східних регіонах, які наразі перебувають під окупацією.

Нагадуємо, що IGARSS – це найбільша конференція у галузі дистанційного зондування, що поєднує близько 2500 науковців та професіоналів з усього світу!

Пишаємось нашими колегами та бажаємо нових досліджень, проєктів та перемог!