Представлені роботи на міжнародній конференції IGARSS 2021

12-16 липня 2021 року відбулась міжнародна конференція IGARSS 2021, на якій серед 2177 поданих матеріалів співробітниками Фізико-Технічного Інституту НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та Інституту Космічних Досліджень НАНУ та ДКАУ були представлені результати власних робіт:

1. Relationships Between Land Degradation and Climate Change Vulnerability of Agricultural Water ResourcesNataliia KussulLeonid ShumiloLoukas Garanis (2020.01/0273);
2. Extension of Copernicus Urban Atlas to non-european countriesAndrii ShelestovHanna YailymovaBohdan YailymovLeonid ShumiloAlla Lavreniuk (2020.02/0284);
3. U-net model for logging detection based on the Sentinel-1 and Sentinel-2 dataLeonid ShumiloNataliia KussulMykola Lavreniuk (2020.02/0292).

Всі ці роботи виконані та будуть розвинені далі в межах конкурсів Національного Фонду досліджень України, які отримали грантову підтримку в НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та в Інституті Космічних Досліджень НАНУ та ДКАУ. Зокрема:

1. 2020.02/0284 «Геопросторові моделі та інформаційні технології супутникового моніторингу проблем розумного міста» (конкурс Національного Фонду Досліджень України «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»);
2. 2020.01/0273 «Інтелектуальні моделі і методи визначення індикаторів деградації земель на основі супутникових даних» (конкурс Національного Фонду Досліджень України «Наука для безпеки людини та суспільства»);
3. 2020.02/0292 «Методи і моделі глибинного навчання для прикладних задач супутникового моніторингу» (конкурс Національного Фонду Досліджень України «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»).

IGARSS  (International Geoscience and Remote Sensing Symposium) — це щорічний наймасштабніший симпозіум з дистанційного зондування, в якому беруть участь науковці з усіх країн світу.

Леонід Шуміло, який був session co-chairs «TH2.MM-3: Object Extraction in Optical Images», презентував роботу «Relationships Between Land Degradation and Climate Change Vulnerability of Agricultural Water Resources», розробку якої провів разом із магістрантом Лукасом — студентом університету Женеви, який завдяки своєму науковому керівнику Грегорі Джуліані приїздив на літню практику в Інститут космічних досліджень НАНУ та ДКАУ. Внаслідок співпраці вдалось провести аналіз впливу зміни клімату на деградацію землі.

Із презентацією на тему «Extension of Copernicus Urban Atlas to non-european countries» виступила Ганна Яйлимова, яка детально розповіла про унікальний продукт, що поки існує лише для європейских міст. Попри все, співробітники Фізико-Технічного Університету розробляють та впроваджують технологію отримання подібного продукту і для України в межах проєкту Національного Фонду досліджень України «Геопросторові моделі та інформаційні технології супутникового моніторингу проблем розумного міста». Перші кроки створення Urban Atlas для міст України були зроблені в рамках проєкту SMURBS.

В роботі «U-net model for logging detection based on the Sentinel-1 and Sentinel-2 data» розроблено автоматизовану систему супутникового моніторингу українських лісів Deep Green Ukraine, реалізацією якої займаються Інститут Космічних Досліджень НАНУ та ДКАУНТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського»ГО «Центр Моніторингу Влади» та ГО «Лісові Ініціативи і Суспільство». Розвиток Deep Green Ukraine став можливий завдяки перемозі у конкурсі Open Data Challenge, проведеного в межах проєкту міжнародної технічної допомоги USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

За статистикою проведення конференції у 2021 році загалом було представлено 904 роботи на 104 різних тематичних сесіях (посилання).